(Not logged on) | Log On
New  View  History

  

Hur fixar man en demonstration?

2008-Jul-17 07:56
You can subscribe to this wiki article using an RSS feed reader.


Välj dag

 Att välja rätt dag är viktigt. En söndag när affärerna har stängt och det inte finns någon på torget kan vara en bra övning men ger inget genomslag.

Gjort i Lund av misstag på årsdagen av PirateBay. Två liberaler och fyra pensionärer tittade på.

En vardag kan vara symbolisk, men om du vill ha med folk på demonstrationen, både aktiva och förbipasserande så välj en lördag när folk normalt är lediga och kan delta. Det är ingen slump att 1:a maj som varit den stora demonstrationsdagen numera är en helgdag. 

Välj tid

 Folk ska hinna ta sig till demonstrationen från jobbet på vardagar. Klockan 5 är i tidigaste laget. 17.30 mer lagom. Framåt 18-19 stänger affärerna vilket tömmer stadskärnorna på publik. En lördag/söndag är tidig eftermiddag att rekommendera, dels har folk vaknat och dels har affärerna öppet. 14-15 har varit bra tider i Malmö.

Talare

Ett känt namn drar publik, det drar även media.

Talträning

Skriv alltid ut hela talet och ha det med dig, läs innantill om du måste. Stödlappar med stora textade läsbara nyckelord som går att läsa när du darrar som ett asplöv är ett annat beprövat knep. Vid nervositet så överbelastas vissa kommunikationsvägar i hjärnan, bland annat till minnet och man får IQ fiskmås, därför är det nödvändigt med stöd.

En person kom ihåg första meningen i sitt tal i Malmö, tittade ut över publiken och sen blev allt blankt. Vi såg aldrig till honom mer på våra möten.

Det är viktigt att träna och gärna ha stått inför publik någon gång innan man gör det vid ett större och mer prestigefyllt tillfälle.

En person i Malmö drack alkohol för att lugna nerverna, det talet var spontant men inte på ämnet. Dagen efter gick personen ur partiet. 

Plats

En lagom stor plats är att föredra. Gärna där det rör sig mycket människor. Gustav Adolfs torg i Malmö ligger mitt på gågatan, lämpar sig väl för flygbladsutdelning, manifestationer och för 10-2000 personer.

Stortorget i Malmö är bra om man samlar 20.000+ personer, vid en demonstration kom 30 pers.

Elström

Kolla om det finns el på platsen om ni behöver högtalare med förstärkare. Socialdemokraterna i Malmö har bensinaggregat för el. Vänsterpartiet kör med mindre batteridrivna PA-högtalare om det inte finns el. 

I elskåpen brukar finnas vanliga jordade 230 volts uttag, den typen man har hemma. Även 380 volt brukar finnas framdraget. 

Nyckel till elskåpen hämtas hos gatukontoret. En pantavgift på 500 kronor tas ut i Malmö, 300 kronor återfås vid återlämnandet.  

Tillstånd

När man har lite koll på

  • tid
  • talare
  • önskad plats

 

så ringer man polisens tillståndsenhet. Polisens växel nås på  telefon 11414, tala om vilken stad och att du vill hålla en demonstration så kopplar de dig rätt.

Polisen i Malmö håller koll på de vanliga platserna för demonstrationer och torghandel så att man inte krockar med varandra i tid och plats.

Samtidigt med en liten Piratpartiet manifestation på Gustav Adolfs torg i Malmö, har Falun Gong haft en manifestation mot Kina, ett gäng killar haft svensexa och RFSL/RFSU delat ut kondomer med texten Komikondom. Allt på samma torg fast på olika delar. Svensexan drog störst publik.

I Lund måste polisen höra med kommunen.  Prata med polisen på telefon så att du får rätt på ansökan redan från början och slipper få ett avslag.

Tid för att få tillstånd

Ingen gillar att bli störd av paniksaker, inte heller polisen. Det går att få tillstånd underskrivna på någon dag, i princip, men bara om du har en bra relation med polisen. De kan annars hävda 5 arbetsdagar. Normalt vill de ha en 2-3 veckor på sig. Har du bra framförhållning så skicka in ansökan i god tid = 2-3 veckor innan.


Fylla i tillståndet

Blanketten kan hämtas här - www.polisen.se, välj tillstånd, välj blankett, välj "Ansökan Tillstånd Ordningslagen"

http://www.polisen.se/mediaarchive/4...510_1_0504.pdf

  1. Sökande "Piratpartiet", personnummer "802430-4514", adress "c/o Sven Svensson, Svenshögsvägen 1, 111 11 Svenninge", tel arbetet "012-345678"... alltså din adress så du får tillbaka den. Man ska kunna visa den för polisen på demonstrationsdagen om de kommer förbi. (men de har aldrig frågat).
  2. Slag av anordning "Manifestation mot FRA lagen" eller "Demonstration mot FRA lagen" (En manifestation är på en plats, en demonstration tågar runt på stan.)
  3. Dag eller tidsperiod samt klockslag "2008-07-03 klockan 17.00 till 2008-07-03 klockan 22.00"
  4. Plats "Kungalunden, Gustav Adolfs Torg i Malmö"
  5. Ansvarig anordnare. Här fyller du i eget namn, personnummer och kontaktdata. I Malmö blev jag uppringd av vakthavande strax innan demonstrationen, som undrade när vi skulle tåga och om de skulle hjälpa till att spärra av ett övergångsställe.
  6. Övriga upplysningar - polisen vill gärna veta hur många person man tror kommer, 10-100, 200-500, etc.

Lämna in tillståndet

Ansökan lämnas in på närmaste polisstation. Polisen tar en administrativ avgift på 220 kronor för en demonstration, kan vara dyrare om man vill ha ett bord med försäljning. Internt kommer ansökan sedan att skickas till en handläggare, som tar några dagar på sig...

Är det inga problem får du ett tillståndsbevis hemskickat inom en kalendervecka.

Talare och organisatörer

Så snart man kan bör man samla övriga organisatörer och talare till ett möte så alla har träffat varandra.

Kontaktuppgifter

Har du alla talares kontaktuppgifter? Mobiltelefonnummer och mailadresser?

I Lund har vi behövt ringa och väcka talare klockan 14 på eftermiddagen.

Inriktning på talen

Det känns tråkigt att lyssna på flera talare i rad som pratar om samma saker. Diskutera kort vad varje talare har tänk för tema på just sitt tal.

Avgränsningar i talen

Samordnar man en demonstration med vänster och högerpartier för en gemensam blocköverskridande sak vill man framstå som enade. Talarna kan ibland ha svårt att låta bli att hacka på varandra, eller regeringen eller kapitalisterna som förtrycker arbetarklassen. Blir lätt dumlustigt när förtryckarna ska prata direkt efter de själva. Ett möte med de inblandade tar bort den värsta retoriken och ger en bättre stämning i demonstrationen.

Talartid

För att inte folk ska smita iväg på grund av att det är tråkigt bör talen maximeras till 2 minuter enligt SSU och Ung Vänster. Det motsvarar en halv A4 sida på ett ungefär.

Erfarenheterna från Piratpartiets manifestationer i Malmö och Lund är att då är allt över på 15 minuter vilket känns lite fånigt. Vi har därför kört alla tal 2 gånger vid något tillfälle.

Konferencier

Utse en konfrencier, kan vara en känd person, i Malmö har vi haft Timbuktu, som gjorde ett strålande jobb. Han fick en talarlista, var runt och pratade med alla talarna och kastade om någon person som inte var klar med sitt tal. Inledde med ett eget litet tal och presenterade sedan första talaren, efter varje talare så tog han micken, tackade föregående och introducerade nästa talare. Talade om för  folk hur de skulle tåga och drog igång talkören... efter tåg och alla talare så tackade han alla som kommit, uppmanade till fortsatt kamp, skriv på naminsamlingen och avslutade det hela.

Pressansvarig

Utse en pressansvarig som journalister kan ringa för att få mer information.

Organisatoriskt ansvarig

Utse någon som håller ihop allting. Projektledare på jobbspråk.

Högtalare/PA

Utse någon som fixar med ljudet. Det går bra med en gitarrförstärkare som har mic-ingångar. Man kan också hyra ljudutrustning, eller låna ljudutrustning från något annat parti om de deltar. Ung Vänster och SSU brukar ha tillgång till bra ljud för torgmöten.


Banderoller

Vad är Ok att skriva på banderollerna?

Hata och krossa är ord som inte gillades av KDU i Malmö.

Megafoner

Ska man tåga är det bra med några personer som hejar på de annars tysta demonstranterna. Utse några personer som kan ropa ramsor i megafoner.

Talkörer

Utse någon som skriver ut en bunt A6 papper som megafonmänniskorna kan ha i handen. Dela även ut de bland demonstranterna, speciellt om det är komplicerade ramsor. 

Hata och krossa är ord som inte gillades av KDU i Malmö. På en videofilm från ett demonstrationståg i Malmö hörs det tydligt att syndikalisterna ropar Krossa FRA, tätt efter kommer Liberala ungdomsförbundet som ropar Stoppa FRA... (syndikalisterna hade inte varit med på planeringsmötet)

Vem får delta i demonstrationen och vem får inte det?

När man ringer runt och försöker få antingen talare eller politiska partier att medverka så undrar de flesta vilka mer som ska delta. Ringer man MUF och säger att Ung Vänster ska delta så säger de oftast nej direkt. MUF har inte en demonstrationskultur, och vill därför gärna ha en ursäkt att slippa demonstrera. De som är tveksamma av en eller annan anledning behöver veta att andra partier/talare som står nära dem själva ska delta, när man fått ja från tex Liberalerna kan man ringa tillbaka till MUF. Det är även viktigt att det landar hos rätt person, en administratörstyp blir skrämd av frågan att tala offentligt, medans andra blir taggade och bara måste få vara med.

En kille från Ystad vägrade tala när kommunistisk ungdom skulle tala, kanske var det ideologist, men mest troligen nervositet och då hade han en bra anledning att inte tala.

Man bör därför börja med att få ja från de stora mittenpartierna, de små extremist partierna är ofta glada att tala om de får iallafall, men de skrämmer bort seriösare människor. Vissa partier/människor är även ökända för att ta över, bre ut sig för mycket och avvika från ämnet. Är de med så kan det vara svårt att få med andra som redan bränt sig...

Utomparlamentariska organisationer

Alla människor har en historia som färgar deras tankesätt, ibland så att de inte längre är öppna för dialog, ibland så att de inte ser problem. Innan inbjudningar skickas ut till en demonstration är det lämpligt att diskutera vilka som ska bjudas in och hur man ska hantera organisationer som vill vara med, och ibland som dyker upp helt apropå. I Malmö har vi bjudit in organisationer/personer långt till vänster som i media försvarat stenkastning mot SverigeDemonkraternas kongress, det ledde till interna diskussioner med folk som gick ur partiet. I Helsingborg dök Helsingborgsaktionen (högernationalister) upp på en anti-FRA demonstration som anordnades av Ung Vänster. De var förmodligen mot FRA-lagen de också, men det fick till resultat att Ung Vänster försökte få polisen att  köra bort högernationalisterna och när  polisen inte gjorde det så vägrade UV tåga. Stämningen blev lite spänd och polisen ringde in förstärkningar. Talen fick sen hållas på plats, och demonstrationståget ställdes in. Allt gick lugnt till så det är inte en katastrof om utomparlamentariska organisationer dyker upp, man får prata vänligt med dem.

Enligt SSU/UV i Malmö så är det bra med välorganiserade demonstrationer med mycket normalt folk, det håller ofta utomparlamentariska organisationer borta. Min egen teori är att dessa organisationer gillar att motdemonstrera och slåss, håller man en bra balans så är det inte aktuellt att samlas för dessa.. Jmf 30:e novemberdemonstrationerna i Lund där både extremhöger och vänster tidigare sett det som sin plikt att bråka med varandra och polisen. (Lätt komiskt blev det också när en tidigare vänsteranhängare bytte sida och året efter tågade med extremhögern)

På torgmöten och manifestationer som Piratpartiet anordnar själva så är risken liten att dessa organisationer dyker upp. Vi är vän med alla.

Demonstrationståg

Demonstrationsvakter

För att allt ska gå smidigt till och polisen inte ska behöva ingripa utser man demonstrationsvakter. I Göteborg köpte man självlysande trafikvästar på Clas Ohlson, i Malmö repade man upp ett grönt tygstycke och knöt som armbindlar på personer som kände arrangörerna och de som tågade.

Demonstrationsvakternas uppgift är att säga till folk, som knuffas eller börjar bråka, på ett trevligt sätt. Lyder personerna inte så får polisen göra ett ingripande och ta dem.

Pressen deltar ofta. Enligt Vänsterpartiet i Göteborg så kommer pressen att rapportera om en bråkig demonstrationen med polisingripanden om polisen gör ett ingripande. Därmed förloras fokus på sakfrågan. Ser pressen att demonstrationsvakterna säger till de bråkande, som inte slutar och polisen därefter ingriper så rapporteras inget. Det står liksom klart att demonstranterna var fredliga, och fyllot på stan har inget nyhetsvärde.

Är man flera grupperingar som tågar efter varandra i tåget så utses lämpligen demonstrationsvakterna ur den grupperingen de själva tillhör och tågar med.

Knäppgökarna

Vid större tillställningar dyker det upp rättshaverister och personer med konspirationsteorier som vill tala med någon. Lustigt eller tragiskt, tacka och säg att du ska läsa pappret senare och fundera på saken.

I Stockholm lär det finnas Estoniakonspirationsfanatiker som petat på talarna med en käpp. I Malmö dök en missförstådd uppfinnare upp med en helt obegriplig ekvation och hävdade att forskarna på LTH räknat fel.

Fanbärare/täten på tåget


Längst fram bör man ha en banderoll som tydligt talar om vad demonstrationen handlar om, typ "Stoppa FRA". Gör sig också bra på bild med demonstrationståget i bakgrunden.


När talen börjar ta slut ställer banderollbärarna sig utanför folkmassan åt det håll demonstrationen ska gå. Den sista talaren/konferencieren säger sen till församlingen att sluta upp bakom banderollen och drar sen igång en talkör. Stoppa FRA, Stoppa FRA, Stoppa FRA...

Täten på tåget ska sen börja gå sakta. Kan man gå för sakta? Folk faller in i tåget automatiskt.

4 pers med 1 meters lucka

För att få till ett långt tåg med lite personer så rekommenderar SSU att man går 4 personer i bredd med 1 meters lucka.

Efter en banderoll bör man lämna en extra liten lucka så folk kan se eventuellt plakat och andra banderoller som kommer efter.